Waalse subsidies voor de St-Pietersberg
Dinsdag 30 augustus hebben de Waalse minister van natuur, mevrouw C. Tellier, en van Toerisme, mevrouw V. De Bue, de Sint-Pietersberg in Visé bezocht om er hun steun te bevestigen aan 2 grote eco-toeristische projecten voor een totaal van 3,6 miljoen euro.
Het eerste project is de restauratie van Hoeve Caestert tot een eco-toerististisch centrum en de installatie van onthaal- en informatieinfrastructuur in enkele natuurgebieden. Het tweede project is de bouw van een indrukwekkende wandelhangbrug over het Albertkanaal.
Op de site van Caestert grenzen Nederland, Vlaanderen en Wallonië aan elkaar. Het is een ecologisch en historisch bijzonder waardevol gebied. Hoeve Caestert en de terreinen aan Waalse kant zijn eigendom van het Waalse Gewest. Met de middelen wordt de restauratie van de vervallen hoeve in 2023 voltooid en wordt er in samenwerking met de drie natuurverenigingen Natuurmonumenten, Natuurpunt en Natagora een eco-toeristisch centrum in de Hoeve ingericht. Daarnaast zullen de ingangen tot de ondergrondse groeven aan Waalse kant beter afgesloten worden en komt er een infopunt bij de groeven. In de natuurgebieden La Frayère en la Friche des Orchidées in Lanaye (Visé) komt er onthaal- en informatieinfrastructuur.
Er zijn ook ruime middelen toegezegd voor de bouw van een imposante wandelhangbrug over het Albertkanaal, die het plateau van Caestert opnieuw zal verbinden met het plateau van het Fort van Eben-Emael. Zie hiervoor het afzonderlijke nieuwsbericht.
Deze projecten bevinden zich op Waals grondgebied en worden gefinancierd met middelen uit het Plan de Relance de la Wallonie, de Waalse invulling van het Europese Herstelfonds dat in het leven geroepen werd om de effecten van de coronapandemie te bestrijden.
De projecten zijn onderdeel van een ruimer plan waaraan de partners van het netwerk Sint-Pietersberg werken onder impuls van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Omdat de vele uitdagingen voor het milieu, de natuur en het klimaat - zoals de stikstofproblematiek, de bedreigde biodiversiteit, een vermindering van de CO2 uitstoot, het bestrijden van de droogte, een duurzame mobiliteit, … - niet stoppen aan de grenzen, heeft het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren het plan gelanceerd om deze gezamenlijk aan te pakken in een nieuw ambitieus meerjarenplan dat op dit ogenblik voorbereid wordt.
In dit
plan zal een vernieuwde visie op toerisme het vliegwiel worden voor de
realisatie van een klimaatbestendig landschap voor mens en natuur in het
grensgebied van Nederland, Vlaanderen en Wallonië. Investeringen in de uitbouw
van zachte recreatie, zoals wandelen en fietsen, zullen gecombineerd worden met
een versterking van de natuur- en landschapswaarden en met initiatieven voor schonere
lucht, bodem en water. Daarnaast biedt een betere kennis van het landschap,
zijn geschiedenis en zijn verborgen parels een unieke kans om de band tussen de
bewoners te versterken en om bewoners trotse gastheren- en vrouwen te laten worden
voor de leergierige bezoekers