Durf en fantasie vereist!

Stap in de wereld van de blokbrekers en de Musketiers. Ontdek hoe het was om in een schuilkelder te zitten tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog, of beleef de ultieme stilte en totale duisternis in het 8000 gangen tellende grottenstelsel.


Rondleidingen Grotten Noord & Grotten Zonneberg

In een labyrint van ooit meer dan 20.000 gangen neemt een professionele gids je mee ondergronds waar in de gangen namen en tekeningen opduiken van mensen die hier enkele honderden jaren geleden dag in dag uit werkten. Een kleine 50.000 Maastrichtenaren hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog hun toevlucht genomen in de uitgestrekte gangen van dit stelsel.


Rondleiding Fort Sint Pieter

Stap terug in de tijd en herbeleef de geschiedenis tijdens een rondleiding door Fort Sint Pieter. De enthousiaste gidsen nemen je mee op pad, leiden je rond langs onder andere de waterput, de schietgaten en de kanonnengalerij en ondertussen kun je genieten van prachtige verhalen vol anekdotes en weetjes.


Rondleiding Kazematten

Tussen 1575 en 1825 is aan de Westkant van Maastricht een netwerk van gangen en mijngalerijen ontstaan. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen en onschadelijk te maken. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Maastrichtenaren hier dicht op elkaar gepakt angstige uren doorstaan terwijl zij schuilden voor de bombardementen. Een rondleiding door de Kazematten geeft je een goed beeld van het hoe en waarom van dit unieke krijgsbouwkundige monument.

Meer informatie :

Opening didactisch parcours in het natuurgebied La Frayère in Lanaye (Visé)

Vrijdag 2 februari konden we genieten van de officiële opening van het nieuwe educatieve parcours in het natuurgebied La Frayère ("De Paaiplaats") in Lanaye (gemeente Visé).Dit bijzondere gebied werd door de SPW - Voies Hydrauliques ooit aangelegd in het kader van de werken aan de sluis van Lanaye en is nu een gegeerde broedplaats voor tal van bijzondere vogels en een ideale paaiplaats.

Lees de rest

Opening van Villa Castrum: een nieuw leven voor Hoeve Caestert

Zondag 23 april werd in Hoeve Caestert het officiële startschot gegeven voor het nieuwe eco-toeristische centrum Villa Castrum. De site, die gelegen is op de grens van Wallonië, Vlaanderen en Nederland is eigendom van het Waalse DNF, en wordt gezamenlijk uitgebaat door de natuurorganisaties Natuurpunt (Vlaanderen), Natagora (Wallonië) en Natuurmonumenten (Nederland).

Vanaf nu kun je elke zondag terecht van 14 tot 17u in de pop-up bar.

Lees de rest

3 burgemeesters tekenen charter voor de wandelhangbrug

De burgemeesters van de gemeenten Visé, Bassenge en Oupeye hebben een charter ondertekend waarmee zij zich formeel engageren om van de nieuwe wandelhangbrug van Caestert een duurzaam project te maken dat niet alleen ten goede komt aan de bewoners en bezoekers, maar ook aan de waardevolle natuur en het bijzondere landschap van het grensgebied.

Lees de rest

Een wandelhangbrug voor de St-Pietersberg


De Waalse minister van toerisme, mevr. V. De Bue, heeft 2,3 mio subsidie toegekend aan het project voor de bouw van een indrukwekkende wandelhangbrug over het Albertkanaal.

Lees de rest

Waalse subsidies voor de St-Pietersberg

Dinsdag 30 augustus hebben de Waalse minister van natuur, mevrouw C. Tellier, en van Toerisme, mevrouw V. De Bue, de Sint-Pietersberg in Visé bezocht om er hun steun te bevestigen aan 2 grote eco-toeristische projecten voor een totaal van 3,6 miljoen euro.

Lees de rest

Extra Ambassadeurs gezocht

Wij zoeken nog enkele vrijwilligers die een paar keer per jaar een wandeling van de Sint-Pietersberg willen controleren.

Lees de rest

Hinder aan startpunt Eijsden

Door wegenwerken in de Diepstraat in Eijsden is het startpunt (i2) daar tijdelijk niet toegankelijk. De werken zouden nog tot eind juni duren.

Lees de rest

Probleem opgemerkt tijdens je wandeling op de Sintpietersberg?

Paaltje weg of route overgroeid? Een probleem opgemerkt tijdens je wandeling op de Sint-Pietersberg? Dan kan je nu via deze website een melding ingeven van dit probleem. Onze onderhoudsploegen gaan het dan zo snel als ze kunnen herstellen.

Lees de rest

Mergelland mikt op Unesco-erkenning als Geopark

Het Vlaamse Riemst en de Nederlandse mergelgemeenten kiezen voor een mogelijke erkenning als Geopark.

Lees de rest

40 jaar Sint-Pietersberg

40 jaar Sint-Pietersberg: beleef 40 jaar natuurbeheer!
14 en 15 september 2019

Lees de rest

De eerste koninginnepage gespot

Ook op de Sint-Pietersberg is de eerste koninginnepage gespot! Met de komende mooie weersvoorspellingen heb je kans om vlinders te spotten. Welke heb jij gespot?

Lees de rest

(J)oehoe-geluk op de Sint-Pietersberg

In de ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg in Maastricht woont een tweede paar oehoes, en ook dat paar heeft twee jongen, laat José Hermens, boswachter bij Natuurmonumenten, weten via Twitter.

Lees de rest