(J)oehoe-geluk op de Sint-Pietersberg
In de ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg in Maastricht woont een tweede paar oehoes, en ook dat paar heeft twee jongen, laat José Hermens, boswachter bij Natuurmonumenten, weten via Twitter.
Begin mei werd een eerste paar oehoes vader en moeder in de ENCI-groeve. Na een wekenlange strijd met een paartje Nijlganzen, waren het uiteindelijk de oehoes die de broedplek veroverden. Het leverde ook toen twee kuikens op.
Jonge oehoe’s blijven ongeveer zes weken op nest. Ook na het uitvliegen worden ze nog een hele tijd gevoerd door beide oudervogels, en leren ze zelf jagen. In het najaar verlaten ze de groeve om een eigen plek te zoeken.
Al sinds 1997 broeden er oehoes op de Sint-Pietersberg, het was destijds de eerste plek in Nederland waar weer oehoes broeden sinds hun verdwijning eind 19de eeuw.
Natuurmonumenten organiseert exclusieve excursies naar de plek waar de oehoes broeden. Om de dieren niet te verstoren zijn dat er maar een paar per jaar. De eerstvolgende excursies zitten vol.
Ze zijn al regelmatig te bewonderen vanaf uitkijkpunt de Kiekoet. Vanaf 14 juli zijn er excursies door de groeve naar de Oehoevallei.