(J)oehoe-geluk op de Sint-Pietersberg

In de ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg in Maastricht woont een tweede paar oehoes, en ook dat paar heeft twee jongen, laat José Hermens, boswachter bij Natuurmonumenten, weten via Twitter.

Begin mei werd een eerste paar oehoes vader en moeder in de ENCI-groeve. Na een wekenlange strijd met een paartje Nijlganzen, waren het uiteindelijk de oehoes die de broedplek veroverden. Het leverde ook toen twee kuikens op.

Jonge oehoe’s blijven ongeveer zes weken op nest. Ook na het uitvliegen worden ze nog een hele tijd gevoerd door beide oudervogels, en leren ze zelf jagen. In het najaar verlaten ze de groeve om een eigen plek te zoeken.

Al sinds 1997 broeden er oehoes op de Sint-Pietersberg, het was destijds de eerste plek in Nederland waar weer oehoes broeden sinds hun verdwijning eind 19de eeuw.

Natuurmonumenten organiseert exclusieve excursies naar de plek waar de oehoes broeden. Om de dieren niet te verstoren zijn dat er maar een paar per jaar. De eerstvolgende excursies zitten vol.

Ze zijn al regelmatig te bewonderen vanaf uitkijkpunt de Kiekoet. Vanaf 14 juli zijn er excursies door de groeve naar de Oehoevallei.

Meer informatie :

Tijdelijke hinder op de wandelroutes

Tussen 14 en 23 december 2020 wordt het wandelgebied opgefrist, met aanpassing van de bewegwijzering op verschillende routes.

Lees de rest

Hinder aan startpunt Eijsden

Door wegenwerken in de Diepstraat in Eijsden is het startpunt (i2) daar tijdelijk niet toegankelijk. De werken zouden nog tot eind juni duren.

Lees de rest

Probleem opgemerkt tijdens je wandeling op de Sintpietersberg?

Paaltje weg of route overgroeid? Een probleem opgemerkt tijdens je wandeling op de Sint-Pietersberg? Dan kan je nu via deze website een melding ingeven van dit probleem. Onze onderhoudsploegen gaan het dan zo snel als ze kunnen herstellen.

Lees de rest

Mergelland mikt op Unesco-erkenning als Geopark

Het Vlaamse Riemst en de Nederlandse mergelgemeenten kiezen voor een mogelijke erkenning als Geopark.

Lees de rest

40 jaar Sint-Pietersberg

40 jaar Sint-Pietersberg: beleef 40 jaar natuurbeheer!
14 en 15 september 2019

Lees de rest

De eerste koninginnepage gespot

Ook op de Sint-Pietersberg is de eerste koninginnepage gespot! Met de komende mooie weersvoorspellingen heb je kans om vlinders te spotten. Welke heb jij gespot?

Lees de rest

Durf en fantasie vereist!

Stap in de wereld van de blokbrekers en de Musketiers. Ontdek hoe het was om in een schuilkelder te zitten tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude oorlog, of beleef de ultieme stilte en totale duisternis in het 8000 gangen tellende grottenstelsel.

Lees de rest